Birlikten yapılan açıklamaya göre, üniversiteli gençleri yatırım fonlarında ve sermaye piyasalarında uzun vadeli tasarrufa ve yatırıma yönlendirmek amacıyla gerçekleştirilen yarışmaya 18-26 yaş aralığındaki üniversite öğrencileri katıldı.
Sermaye piyasaları ve yatırım fonlarına yönelik pratik bilgiler sunan yarışmaya katılan öğrenciler, 8 ay boyunca Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu’nda (TEFAS) işlem gören yatırım fonlarına yatırım yaparak portföylerini yönetti.
Yarışmanın teknik alt yapısı, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) fon sepeti kuralları çerçevesinde, Takasbank tarafından kurulan ve işletilen TEFAS tarafından karşılandı.
Yarışma boyunca en yüksek getiriyi sağlayarak birinci olan Kayseri Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Makine ve Metal Teknolojileri bölümünden Yusuf İsa Bağcı, 40 bin liralık ödülün sahibi oldu.
Yarışmayı en yüksek ikinci getiriyle tamamlayan Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölümü öğrencisi Berkay Aydın, 25 bin liralık ödülü kazanırken, Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü öğrencisi Fatih Küçük ise yarışmanın üçüncüsü olarak 15 bin lira nakit ödüle hak kazandı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen, Takasbank Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Arıncı, üniversite öğrencilerinin yatırım fonlarını tanıması, portföy yönetme kabiliyetlerini arttırması, tasarruf ve yatırım tecrübesi edinmeleri ve finansal okuryazarlıklarının geliştirilmesine yönelik olarak gerçekleştirilen yarışmanın, önemli bir farkındalık oluşturduğunu ifade etti.
Sermaye piyasalarına gençlerin gün geçtikçe artan ilgisinin memnuniyet verici olduğunu aktaran Arıncı, TEFAS’ın, gerek Bilgilendirme Platformu gerekse mobil uygulaması sayesinde fon yatırımcılarına, yatırımlarıyla ilgili seçim, analiz ve karşılaştırma yapabilme imkanı sunmaya devam ettiğinin altını çizdi.
“YENİ DÖNEMDE ODAĞIMIZ, ‘YATIRIMCININ KORUNMASI VE BİLGİLENDİRİLMESİ’ OLACAK”
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Pamir Karagöz de üniversite gençliğini yatırım fonlarında ve sermaye piyasalarında uzun vadeli tasarruf ve yatırıma yönlendirmek amacıyla dört yıldır devam eden Altın Yumurta Üniversiteli Fon Sepetim Yarışması’na ilginin yüksek olduğunu belirtti.
KARAGÖZ, ŞUNLARI KAYDETTİ:
“Gençlerimizin sermaye piyasalarına yönelik ilgisini sermaye piyasalarının geleceği açısından anlamlı buluyorum. Bu tür etkinliklerle gençlerimizin sermaye piyasası okuryazarlıklarını artırmalarını hedefliyoruz. Bu yarışmamızda, önceki yarışmalarımızdan farklı olarak, fon unvan tipi sürdürülebilirlik olan yatırım fonlarına yatırım yapılmasını da zorunlu hale getirdik. Böylece gençlerimiz sürdürülebilirlik konusundaki artan farkındalıklarıyla yatırım tercihleri kanalıyla geleceği nasıl sürdürülebilir kılacakları konusunda deneyim yaşadılar.”
Birlik olarak, sektöre güçlü katma değer sağlayan etkinliklerini artırarak sürdüreceklerini bildiren Karagöz, “Yeni dönemde odağımız, ‘Yatırımcının korunması ve bilgilendirilmesi’ olacak. Finansal okuryazarlığı ve sermaye piyasaları okuryazarlığı başta yatırımcılarımız olmak üzere toplumumuzun geneline yaymak, sermaye piyasalarımızın büyümesi ve derinleşmesini sağlamak, yatırım ekosistemimizi güçlendirmek için faaliyetlerimize aralıksız devam edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.
Pay senedi bakiyeli yatırımcı sayısının 8.5 milyon seviyelerine ulaştığına dikkati çeken Karagöz, pay senedi yerli bireysel yatırımcıların önemli bir kısmını 34 yaş altı gençlerin oluşturduğu bilgisini verdi.
Son yıllarda yatırımı profilinde yaşanan değişime değinen Karagöz, 2019 yılına yerli bireysel pay senedi yatırımcılarının yüzde 23’ü kadınken, 2023 sonunda bu oranın yüzde 13 artarak yüzde 36’ya çıktığını aktardı.